maanantai 18. kesäkuuta 2012

Ensimmäiset askeleet, sanat ja synttärit

Ensiksi pahoittelen pitkää päivitysväliä. Suurimpana syynä on tainnut olla J:n synttäreiden valmistelu; minun ja mieheni suvun välisten ristiriitojen vuoksi juhlien järjestäminen on ottanut henkisesti koville. Koskaan mikään ei tunnu olevan oikein tai riittävän hyvää kenellekään.

No, mutta kuitenkin. Nyt on juhlat juhlittu ja jätetty vauvavuosi taakse kolmella piikillä neuvolassa. J noukki hieman ujostellen helmet terveydenhoitajan kädestä ja kääntyi katsomaan, missä täti kilisyttää kelloa. Painoa oli 9200g ja pituutta 74cm. Kumpikin mitta tuli vähän yllätyksenä, sillä olin kuvitellut J:n olevan ainakin kilon painavempi ja senttejä pidempi. 

Pari päivää ennen synttäreitään J otti kokonaiset kolme askelta ilman tukea. Tuosta noin vain. M oli juuri silloin muualla ja minä katsoin hölmistyneenä, kun J irrottaa otteensa pöydän kulmasta, kävelee kolme askelta ja ottaa kiinni sängyn laidasta. Taisin tirauttaa muutaman kyyneleenkin; vaikka se oli odotettavissa, silti se pääsi yllättämään.

Samoin tänä aamuna, kun makasin vielä sängyssä puoliunessa ja M pukee J:tä sängyn laidalla. Aluksi J päästää "ää" ja "äi" äänteitä, kunnes sitten M:n esimerkillä lopulta "äiti". Tuntuu yllättävältä, että J sanoi "äiti" ennen "isiä", sillä J on ollut paljon M:n kanssa; Mieheni on hassutellut ja jaksanut istua lattialla leikkimässä paljon enenmmän kuin minä. Kuvittelin, että ensin tulisi ehdottomasti "isi", muttai ilmeisesti olin väärässä  Nyt illlalla kuitenkin J osoitti M:ää ja sanoi "maito" :D Kumpaakin nauratti. 

En osaa sanoa, oliko "äiti" lopulta J:n ensimmäinen tunnistettava sana. Minä ja M olemme olleet ainakin kuulevinamme, että J sanoisi "auto". Vaikka sillä hetkellä olemmekin olleet täysin varmoja, on varmuus ehtinyt karista moneen kertaan.Pahoittelen kuvien laatua: rajasin pois J:n vauvakaverin, sillä minulla ei ole lupaa julkaista hänestä kuvia enkä tahtoisi, että kukaan julkaisisi blogissaan tai yhtään missään kuvia J:stä kysymättä ensin minulta. (tästä johtuu osa ristiriidoista mieheni suvun kanssa.) Yritän tehdä tässä tehdä kuvapostauksen J:n ensimmäisestä vuodesta.

Kirjoja olen myös lukenut, ja yhdestä niistä voisin teillekin vielä kirjoittaa. Olen myös saanut istutettua kukkia parvekkeelle; niistäkin voisin laittaa kuvia. Eikä ole käsitöidenkään parissa aivan hiljaista ollut. Yritän siis pienentää päivitysväliä! 

6 kommenttia:

 1. Onnea 1-vuotiaalle! Onnea myös ensiaskeleista ja -sanoista! Kohta sitä tarinaa tulee ihan väsymykseen asti (meillä 2,5v papupata) ja horjuvat askeleet muuttuu vikkeläksi juoksuksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Jep, puhuminen ja kävely helpottavat monia asioita, mutta monesta jutusta tulee varmasti paljon hankalempaa, kun toinen osaa juodsta karkuun..

   Poista
 2. Onnea yksivuotiaallesi ja sinulle onnea ensimäisen vuoden läpikäynnistä. Olet eänyt ihanan vuoden vauvasi kehityksen leikki-ikäiseksi. Se on vuosi jonka aina tulet muistamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Toivon tosiaan, että kaikki muistot J.n ensimmäisedstä vuodesta säilyvät mielessäni. Onneksi se ei kuitenkaan ole pelkästään minun muistini varassa, vaan paljon on myös valokuvia huonon muistin tukena :)

   Poista